PerttiRampanen

"Saksalaissaatavat"

  • "Saksalaissaatavat"
  • "Saksalaissaatavat"

Katsokaapa lukijat oheista Lapin karttaa. Itärajassamme on Inarinjärven kohdalla melkoinen polveke länteen päin . Miksi se siinä on?

(Samanlaisia mutkia tehtiin rajankäynnissä jo talvisodan jälkeen.)

http://perttirampanen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/226310-sodan-ja-...

Kyseinen polveke on Jäniskosken voimalaitoksen alue Inarinjärvestä laskevan Paatsjoen varrella. Kuului alunperin Inarin kuntaan. Vesivoimala syötti virtaa mm. Kolosjoen nikkelikaivokseen. Saksalaiset olivat poistuessaan Lapista 1944 räjäyttäneet voimalaitoksen. Suomalaisten piti korjata se kuntoon ja myydä venäläisille. Saatiinko hyvä hinta? Kaikkea vielä! Voimala maa-alueineen piti luovuttaa ilmaiseksi nk. "saksalaissaatavista". Ja niitä kuitattiin tietenkin paljon vähemmän kuin oli "kaupan" todellinen arvo. Pitihän noina saatavina ryöstää Suomelta paljon muutakin.

Saksalaissaatavat olivat Suomen valtion vielä maksamatonta velkaa Saksalle, 6,5-7,5 miljardia markkaa, joka piti siirtää maksettavaksi Neuvostoliitolle. Ja tämä maksu tuli varsinaisen sotakorvaussumman päälle. Tässä nähtiin bolshevistinen kieroutunut ajattelu pahimmillaan.

Saksalaissaatavista kuitattiin maksetuksi myös oheisen kuvan Neuvostoliiton lähetystörakennuksen rakentaminen suomalaisvoimin. Samoin panssarilaiva Väinämöisellä ja Venäjällä olevilla suomalaisilla kiinteistöillä.

Mainittujen saatavien kuittaamiseksi luovutettiin itänaapuriin myöskin kaikki Suomessa oleva saksalaisomistus: yritykset, arvopaperit ja yksityinen omaisuus. FT Timo J. Tuikka toteaa kirjassaan "Kekkosen takapiru" (Kaarlo Hillilä): "Suomalaiset joutuivat sivusta seuraamaan kuinka neuvostoliittolaiset repivät "Saksan sotakorvauksina" vihkisormukset puolisoiden sormista, pöllivät lapsen säästöpossun ja veivät suomalaisen lapsiperheen leikkikalutkin... Aluksi neuvostoliittolaiset repivät sängyt lakanoineen, mutta lopulta ymmärtävät ettei heillä ole käyttöä likavaatevarastoille."

Ei merkinnyt mitään, että monet ryöstettävät perheet olivat osin suomalaisia kaksoiskansalaisia.

Miksi tämä kirjoitukseni? Siksi, että jos joku nuoremmasta sukupolvesta tämän lukee, ymmärtäisi kuinka järjettömän matalamielisesti neuvostojohto on maatamme tältäkin osin kohdellut.

En kirjoittaisi mitään, jos Neuvostoliitto olisi ollut hyökkäämättä brutaalisti maahamme vuonna 1939, tai korvannut talvisodassa Suomelta ryöstämänsä alueet, teollisuuslaitokset ja kaikenlaisen omaisuuden täysimääräisesti. Ja Stalin puoluejohtoineen tuomittu sotasyyllisinä.

Mutta kun ei! Suurvallalla on kyltymätön valtioalueensa kasvattamisen halu vaikka lääniä on muillekin jakaa. Muistettakoon Stalinin mahtipontinen lausuma, että vaaksaakaan emme vierasta aluetta halua, mutta tuumaakaan emme myöskään omaamme luovuta.  Tässä räikeä esimerkki kommunistisesta "totuuden" puhumisesta! Mutta sellaisen puhuminenhan olikin vain porvarillista hapatusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mielellään ottakaa kantaa itse asiaan: oliko mitään oikeudellista tai moraalista perustetta Venäjän bolshevikkijohdon järjettömässä vaatimuksessa rohmuta Suomen valtion velka Saksalle suoritettavaksi itselleen? Ja sen myötä hinnoittelullaan vaatia vaikka mitä kohtuuttoman suuria suorituksia. Ryöstää jopa suomalaista yksityistä omaisuutta. Bolshevistinen moraali sikseen!

Jos otatte esille jatkosodan tapahtumia, niin huomioikaa myös talvisota. TALVISODASTA, ja sen jälkeisestä venäläisten järjettömästä kohtelusta välirauhan aikana maatamme kohtaan johtui jatkosota. Varsinkin Molotovin käynti Berliinissä vaatimuksineen marraskuussa 1940 oli ikävä.
Ja ottakaa esille myös 400 000 evakon halu takaisin kotikonnuillensa.
Eikä ole pahitteeksi kerrata myös M-R-sopimus.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Jos Jäniskosken voimalaitos maa-alueineen olisi hinnoiteltu todelliseen arvoonsa, ja otettu huomioon kuinka paljon lähes ilmaista sähköenergiaa laitos tuotti Murmanskin alueelle vuosikymmenet Neuvostoliiton aikana, niin yksinomaan jo tällä Jäniskosken voimalalla olisi saksalaissaatavat hyvinkin pitänyt saada kuitatuksi.

Toimituksen poiminnat