PerttiRampanen

30.11.1939 - puna-armeijan hyökkäys

  • 30.11.1939 - puna-armeijan hyökkäys
  • 30.11.1939 - puna-armeijan hyökkäys

Oman "Suuren Isänmaallisen Sotamme", talvisodan, alkutahdit löi Neuvostoliiton puna-armeija marraskuun viimeisen päivän aamuna hyökkäämällä valtionrajamme yli koko sen pituudelta, ja lentopommittamalla useita maamme paikkakuntia.

Professori Dmitri Frolov on todennut, että M-R-sopimuksen solmimisen jälkeen puna-armeijan hyökkäys Suomeen oli varmaa.

Neuvostoliitto rikkoi hyökkäyksellään useita sopimuksia, kansainvälisiäkin: Tarton rauhansopimusta vuodelta 1920. Kelloggin sopimusta 1928. Suomen ja Neuvostoliiton välistä hyökkäämättömyyssopimusta vuodelta 1932 (1934), joka oli voimassa vuoteen 1945. Itänaapuri sanoi sopimuksen irti 28.11. vaikka se ei ollut yksipuolisesti edes irtisanottavissa. Hyökkäys oli Kansainliiton peruskirjan vastainen, ja siksi Neuvostoliitto erotettiin järjestöstä. Hyökkääjä rikkoi lisäksi eräitä Geneven sopimusten pykäliä.

Ja mikä pahinta, neuvostojohto osoitti täydellistä moraalittomuutta ja pahantahtoisuutta hyökkäämällä pienen naapurinsa kimppuun.

Onko ketään tuomittu Neuvostoliitossa tästä hyökkäyssodan alkamisesta, sopimusrikkomuksista ja suoranaisista sotarikoksista? Ei ole!

Helsingin pommituksessa hävitettiin tietenkin ensimmäiseksi Kaartin kasarmit? Mitä vielä! Punapommittajat onnistuivat tuhoamaan oman lähetystörakennuksensa!?

Neuvostoliitto perusteli hyökkäystään Leningradin turavallisuudella; rajaa piti sen vuoksi siirtää. Mutta, miksi hyökättiin 1300 kilometrisen valtionrajan koko pituudelta? Mitä pahaa Petsamon kalastajasaarentolaiset siviilit olivat tekemäisillään Leninin kaupungille, että heitä piti sen estämiseksi tulittaa tykistöllä? Miten useiden satojen kilometrien päässä sijaitsevien paikkakuntien asukkaat uhkasivat Leningradia, että heitä piti salakavalasti pommittaa?

Voidaan hyvin väittää, että tällä "Leningradin turvallisuushyökkäyksellään" neuvostojohto petasi osin kyseisen kaupungin uhrit vv. 1941-1943.

Miksi pelkän Karjalankannaksen rajansiirron vuoksi piti perustaa Terijoen hallitus? Miksi oli valmistettuna Neuvosto-Suomen lippu? Miksi Sostakovits oli valmistanut sävelteoksen Helsingin valtausjuhlassa esitettäväksi? Miksi puna-armeijalle oli jaettu marssiopas Tornionjoelle asti?  Miksi valehdeltiin puna-armeijalaisille, että heitä vastassa on vain punahuivisia tyttöjä tarjoomuksineen?  Huivityttöjä ei näkynyt, vaan kuulaa tuli valkosuomalaisilta vastaan, niin ettei sekaan sopinut. "Kahlekartanoitakaan" ei tavattu, vaan hyvinvoipia maanviljelystiloja.

"Paraatimarssisssa" sekosivat puna-armeijalaisten askeleet pahasti, ja marssitorvet, balalaikat, sirmakat ja muut soittopelit levisivät korpimetsien kinoksiin.

Eräät historioitsijamme yrittävät todistella tuolloista valtiojohtoamme talvisotaan syylliseksi. Erikoisin väittämä, jonka olen nähnyt on, että Stalinin oli suorastaan pakko hyökätä, koska olimme antaneet siihen syyn!?

Vaikka emme olisi luovuttaneet aariakaan valtioaluettamme, niin hyökkäyspakkoa ei puna-armeijalla ollut. Neuvostojohdolla oli vain suurvallan eläimellinen halu reviirinsä laajentamiseksi.

Presidentti Koivisto on todennut, että sotiemme aikaisen valtiojohtomme päätökset ja toiminta olivat niissä oloissa pääsääntöisesti perusteltuja ja oikeita. ( Koiviston suuhun on myös laitettu Neuvostoliiton hajoamisen jälkeinen lausuma, että ei Neuvostoliitto ollut niin paha kuin hän oli kuvitellut, se oli paljon pahempi.)

Mikä valtio uhkasi Neuvostoliittoa syksyllä 1939?  Stalin ja Hitlerhän olivat ylimmät ystävykset. Vai oliko kummallakin ketunhäntä kainalossa?

Professori Timo Vihavainen on lausunut jotenkin näin, että päätös olla antamatta periksi 1939 oli yksi historiamme hienoimpia hetkiä. Sitä se eittämättä oli. Vaihtoehdon houkuttelemattomuuden voi hyvin ymmärtää Baltian maiden kohtalosta. Meille, lapsillemme ja lastenlapsillemme olisi historiatotuutena jankutettu vuosikymmenet kuinka maamme liittyi vapaaehtoisesti neuvostokansojen "onnelliseen" perheyhteisöön.

Eivät suomalaiset halunneet kommunistiseen kolhoosimeininkiin: viljelyskolhooseihin ja kommunalka-asumiseen yhteiskeittiöineen. Täällä oli länsimaisena demokratiana saavutettu paljon parempaa.

Talvisodan uhrit olivat suuret, mutta syyllinen niihin oli yksinomaan Neuvostoliitto.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Venäläiset historioitsijat ja varsinkin politrukit ovat perinteisesti aloittaneet sotahistorian vuodesta 1941 ja keskittyneet vaihtoehtoisiin 'totuuksinsa'. Mistähän nyt sitten itäystäviemme saapas puristaa? Aikooko Kreml heittää koepallon Suomen nationalistien ymmärtämisen suuntaan saadakseen lisää iljajanitskin-liittolaisia vai painaako tämän kuvan oikeauskoisen partamarxin kaukainen suomalaisjuurijuonne samaan tapaan kuin Putininkin omaatuontoa? Venäjän kohukansanedustaja yllättää: ”Talvisota tunnustettava miehityssodaksi – suomalais-ugrilaisia kieliä opetettava Venäjällä” https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005464084.html?...

Vai onko tuon talvisodan jälkijättöisen syyllisyystunnustuksen tosiasiallinen tarkoitus vain yrittää tuputtaa sellaista mielikuvaa, ettei Neuvostoliitto muka olisikaan yksin aloittajasyyllinen myös ns. jatkosotaan... ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245094-t...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

30.11.1939 mennessä Euroopasa oli jo toteutunut varsin pitkälle ajan imperialististen diktatuurien julistus:
Pikkuvaltioiden aika on ohi!

Jos Antinpäivänä 1939 olisi ollut kansainvälisiä vedonlyöntitoimistoja, ja niillä vedonlyönti aiheesta: Miten Suomen käy?
Voittokertoimet olisivat olleet kerrassaan murskaavat: Finito Finland.
Mutta onneksi suomalainen jäykkyys!
Paljon on puhuttu Tolvajärven torjuntavoitosta. Muttä ei koskaan liikaa: Se oli avain siihen, mitä myöhemmin tapahtui. Ilman Tolvajärveä veitsenterällä ollut tilanne, kollektiivinen emootio, haki suuntaansa. Herkässä paikassa jokin arvaamaton, kenties pienikin vastoinkäyminen, pettymys ja epätoivon ohikiitävä hetki olisikin samalla tavoin voinut toimia yhteisen tunnesuuntauksen ohjurina - ja johtaa seuraavaan toivottomuudenasteelle, kohti perikatoa.
Suomi tarvitsi Tolvajärven tapaisen menestyksen, osoituksen että se voi ja se pystyy..
Merkittävä hetki maamme monivaiheisessa seikkailussa!

Pekka Iiskonmaki

Ryssän hyökkäykset torjuttiin ja tehtiin rauha luottaen Rippentoppin salasopimukseen.

Suomi on aina ollut idiootti koko itsenäisen historiansa.

Maltti olisi ollut valttia ja ryssäkenraalista huolimatta itsenäisyys säilyi.

Pekka Iiskonmaki

!940 uhkasi iivanaa Ranskan ja Englannin maihinnousu Suomeen.

1944 ryssä poti valtavaa punatautia Suomen rintamalla.

Kaikki oli Mannernoville tiedossa.

Käyttäjän kyostiahokas kuva
Kyösti Ahokas

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen oli 14.8.2016 Loimaan Kurkijoen pitäjäjuhlissa juhlapuhujana.Hän totesi puheessaan:Talvisota oli aivan ansaittu.Se oli Staalinin kosto.Vastaitsenäistynyt Suomi hyökkäili juuri perustettua neuvostovaltiota vastaan.Tehtiin Aunuksen retki ja monia muita vihamielisyyksiä.Saamme olla hyvillämme,että niin vähällä selvisimme.
Tälläisiä mielipiteitä oli presidentiksi pyrkivällä henkilöllä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

No, eipä ole suurta vaaraa, että näissä vaaleissa valittaisiin Vanhasta. Vähän yllättävän suomettuneita on puhunut pitäjäjuhlilla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jatkamme edelleen talvisodassa saavuttamamme 2. sijan juhlintaa hyvässä urheiluhengessä.
Mitään vaaraa ei ole, että voittamaton Puna-armeija toistamiseen talvella hyökkäisi Suomeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä blogi, joskus pitää asiat sanoa suoraan niin kuin ne ovat ilman vänkäilyjä ja spekulointeja. Jospa YLE lukisi tämän kirjoituksen uutisissaan talvisodan muistopäivän kunniaksi omana ajankohtaiskatsauksenaan. ;)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kunhan nyt soittaisivat edes Sillanpään marssilaulun!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Teki vielä mieleni lisätä, että tänä vuonna sattuu tuo Antinpäivä torstaiksi samoin kuin 1939. Tiedän sen siitä, että äitini muisteli usein talvisodan alkamista torstaiaamuna, kun oli patikoimassa koululleen rajan pinnassa Suojärvellä tykkien jylistessä idässä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Minun isäni perhe joutui Valkjärvellä lähellä rajaa (15km) pakenemaan kodistaan asemalle ja siitä junaan. Vanhin veli pisti lähtiessään kotitalon palamaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Äitini kotiseutuja ei ollut evakuoitu kuten muut Laatokan pohjoispuolen alueet ja siksi siellä ei edes tiedetty odottaa sodan yhtäkkistä syttymistä. Äitini oli silloin 10-vuotias ja saavuttuaan koululle, siellä oli ollut yksi opettaja, joka hätisteli kaikkia lapsia lähtemään kiireesti takaisin kotiin.

Saman päivän iltana sitten pihaan hiihti pari suomalaista sotilasta, jotka käskivät koko perheen (siinä vaiheessa mummoni kahdeksan lapsen kanssa) lähtemään kävelemään länteen päin johtavaa tietä kohti Tolvajärveä.

Jonnekin taloon he parin tunnin päästä olivat päässeet vieraiksi, mutta venäläiset valtasivat alueen muutaman päivän sisällä, jonka jälkeen he palasivat kotitalolleen. Heidät rekisteröitiin Suomen Kansantasavallan kansalaisiksi ja helmikuun alussa 1940 vietiin vankileirille Kontupohjan lähelle, josta pääsivät vasta kesäkuussa lähtemään Suomeen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kävin eilen katsomassa Antti Tuurin kirjan pohjalta tehdyn Ikitien. Hyvä kirjana ja myös elokuvana, mutta Stalinin suuruudenhulluus, kommunistien vainoharhaisuus ja sairas julmuus nousivat elokuvassa vahvasti esille. Sama kommunistien toiminta oli koitua myös koko Suomen tuhoksi talvisodassa.

Onneksi tuo kommunismi sosialistisine perillisineen pysyy marginaalissa ?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Näitä suuruudenhulluja despootteja on ollut aina, mutta mistä ihmeestä he saavat kannattajansa?!
Kommunismi aatteena on ollut, niin kuin sitä on toteutettu, verisin poliittinen aate maailmassa. Mutta Suomessakin näitä punalipun heiluttajia, Stalinin ihannoijia, löytyi pitkälle sotien jälkeen vaikka kuinka. Ei voi ymmärtää!

Tiedän monia kommunisteja, joiden aate ei himmennyt vaikka puna-armeija vei heiltä kodin ja konnun!??

Vimeiseen lauseeseesi yhdyn muuten, mutta toivottavasti ei tarvita kysymysmerkkiä!

Ikitiestä. Eiköhän Jussi Ketolan punaisuus lopullisesti vaalentunut hänen päästyään pakenemaan stalinistisesta työläisten onnelasta? (Tosin eihän tämä kaikkein punaisempia ollutkaan, eikä vapaaehtoisesti Venäjälle mennyt.)

Toimituksen poiminnat