PerttiRampanen

Mainilan laukaukset

  • Mainilan laukaukset
  • Mainilan laukaukset

Suurvallan täytyy sodan aloittaessaan järjestää aina sen syyksi jonkinlainen provokaatio. Sillä pyrkivät hyökkäyksensä oikeuttamaan; ainakin antamaan oman maansa kansalaisille sellainen kuva.

Niinpä Neuvostoliitto lavasti marraskuun 26. päivänä 1939 nk. "Mainilan laukaukset". Salaisen poliisin NKVD:n toimeksiannosta ammutiin tykillä ja/tai kranaatinheittimellä kymmenkunta  laukausta Mainilan rajakylän pellolle. Suomalaiset rajavatiosotilaat kuulivat ja näkivät tähystyspaikoiltaan selvästi tapahtumat. He raportoivat tarkoin kellonajoin ja piirroksin mistä-mihin ammuttiin. Neuvostoliiton propaganda väitti ammunnan suoritetun Suomen puolelta, ja usean neuvostosotilaan kuolleen tai haavoittuneen tulituksessa.

Väitteet olivat täyttä valhetta. Rajavartijoilla oli esteetön näkyvyys kranaaattien iskemäpaikalle, eikä siellä näkynyt yhtään ukkoa; vasta ammunnan jälkeen tulivat paikalle. Armeijamme tykit ja raskaat kranaatinheitimet olivat niin kaukana Mainilan kylästä, että niillä ei ollut mahdollisuutta ampua kyseiselle alueelle.

Suomalaiset olivat valmiit yhdessä selvittämään asian, mutta venäläiset eivät siihen suostuneet. He vaativat suomalaisia joukkoja vetäytymään noin 25 kilometria taaksepäin. Jättämään varustetut raja-asemansa ja puna-armeijalle vapaan etenemisen kyseisen matkan. Suurvallan käsittämätöntä röyhkeyttä!?

Jos oletettaisiin, että suomalaisilla tykistöaseilla olisi laukaukset ammuttu, niin siitä olisi noussut melkoinen häly, ja  päitä olisi pudonnut, vankeutta ja arvonalennuksia, monelta asianomaiselta useerilta. Melko korkealle asti.

Suomea ja länsimaita ei provokaatiolla petetty, mutta se olikin lavastettu oman sotajoukon ja kansan mielipiteen muokkaamiseksi vihaan valkobandiittien rankaisemiseksi, hyökkäyssodan aloittamiseksi.

Kun maatamme eivät saaneet ammuntaan syylliseksi, niin jälkeenpäin väittivät ettei mitään laukauksia ollut tuolloin ammuttukaan. Ei kumpikaan osapuoli!? Nyttemmin ovat kyllä ammunnan ja syyllisyytensä siihen myöntäneet.

Kyseisestä tapahtumasta on seikkaperäinen selvitys haastatteluin, vartiopäiväkirjaottein ja karttapiirroksin Raimo Seppälän teoksessa "Mainilan laukaukset".

Saas nähdä kun presidentti Putin kirjoituttaa taas kerran uudelleen Neuvostoliitto/Venäjän historiaa, kuinka siinä tuodaan esiin Mainilan tapahtumat. Todistetaanko Suomi sittenkin syylliseksi?

Tämä olisi varsinainen taivaanlahja niille finnofobisille sotahistoriotsijoillemme, jotka koittavat selittää maamme johdon syylliseksi koko talvisotaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ajan mittaan jaksoin monesti ihmetellä sitä, miksi NL/Venäjä näkee niin paljon vaivaa luodakseen eri aggressioilleen jonkinlaisia oikeutuksia.

Sitten Ukrainan sodan yhteydessä viimein valkeni. On nimittäin nippu ihmisiä, jotka uskovat noihin sepitelmiin. Tai oikeammin: haluavat uskoa. He saavat verukkeen, joka heidän mielissään oikeuttaa Venäjän toimet ja jota he pääsevät julistamaan.

Idiootit ovat ehtymätön luonnonvara. Samoin ovat persoonallisuuden häiriöt.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Nämä suomalaiset minuakin ihmetyttävät, jotka oman maansa ja sen historian käsittämättömillä tulkinnoilla kompromettoivat maatamme ja sen kriisiaikojen päättäjiä varsin ikävällä ja perusteettomalla tavalla. Puolustellen Neuvostoliitto/Venäjän toimia omaksi vahingoksemme.

Idiootteja heidän ei tarvitse olla, mutta ovat monet liian naiiveja, aatteellisia pyrkyreitä, tai vieraan vallan asialla olevia trolleja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Neljä omaa kaatunutta ja yhdeksän haavoittunutta oli imperialistisen Neuvostoliiton tökerö lähtölaukaus ”Suomen kampanjalle”.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Venäjä / Neuvostoliitto on perinteisesti aloittanut kaikki sotansa "vastahyökkäyksellä".

Mainilan tapaus osoittaa havainnollisesti, että toimipa rajanaapuri aivan miten tahansa, silloin kun Venäjä haluaa lähteä "vastahyökkäykseen" sitä vastaan, perustelujen löytäminen ei ole sille koskaan ongelma eikä edes viivästys.

Monet Suomessa uskovat hämmästyttävän naiivisti, että meidän käyttäytymisemme muka jotenkin säätelisi sitä, miten Venäjä kulloinkin toimii.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Nuo Talvisotaa edeltäneet Mainilan laukaukset on puitu ja perättömäksi todennettu niin monta kertaa, että se taru saa minun puolestani levätä rauhassa. Mutta tässä yhteydessä voi tietysti muistaa ne todellisetkin Mainilan laukaukset, jotka ammuttiin elokuun lopussa 1941. Pajarin 18. divisioonan joukot olivat edenneet Rajajoelle ja alkoivat valmistella Mainilan kylän valtausta. Divisioonan komentaja eversti Pajari, joka hallitsi tarvittaessa myös julkisuustemput, toi paikalle suurimmat tykkinsä, 203 mm haupitsit. Kranaattien kylkeen maalattiin teksti Mainilaan. Niistä otettiin kuva, ja sitten ammuttiin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Noiden Pajarin tykistön ampumien "Mainilan laukausten" tietäminen ja muistaminen on täysin toisarvoista todelliseen tapahtumakulkuun 1939 verrattuna.

Kyllä Sinun kannattaisi Jaakko Aalto tutustua Seppälän kirjaan kun puhut "tarusta" ja "perättömyydestä" alkuperäiseen asiaan liittyen. Mitä niillä tarkoitat? Hieman ristiriitaista kommentointia kun näytät asiaa mukamas liiankin tuttuna muuten pitävän.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kuule, kyllä minä noiden Mainilan laukausten historian tunnen varsin hyvin. Ei sinun kirjoituksessasi ollut mitään uutta. Ja taruahan ne laukaukset olivat. Luultavasti tulkitsit minun kommenttini tältä osin täysin väärin.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei avautunut vieläkään tuo "tarusi". Kyllä ammunta 1939 oli täysin todellista, joten luepa blogini uudelleen!
Todellista oli Pajarin poikien ammuntakin syksyllä 1941, josta on olemassa tunnetut kuvat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Joskus teinipoikan luin, muistaakseni Öhqvistin Talvisodan päiväkirjasta (saatan kyllä muistaa lähteen väärin) kuinka tähystäjät ilmoittivat 26.11. iltapäivällä räjähdyksistä rajan toisella puolella. Ei tämä tieto räjähdyksistäkään mikään uusi ole. Tarua sen sijaan on, että ne olisivat aiheutuneet Suomen puolelta ammutuista laukauksista. Taruksi moinen väite todettiin silloin, eikä näkemys ole siitä muuttunut. Minusta tästä on täysin turha polemisoida, varsinkin, kun näkemyksessä tapahtumien kulusta ei ole ainakaan merkittäviä eroja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jo kuukautta ennen Mainilan laukauksia, samaan aikaan, kun viimeisiä korkean tason neuvotteluja Moskovassa käytiin, Neuvostoliitto oli suorittanut liikekannallepanon koko itärajan pituudelta ja jo vuotta aiemmin aloittanut rakentamaan rautatietä Petroskoista Suojärven rajalle. Se oli valmistunut hiukan ennen Mainilan laukauksia.

Jos Mainilan laukaukset olisivat olleet sodan syy, niin aika nopeasti olisivat pojat rajan toisella puolella ehtineet armeijakuntansa kaikkialle kahdessa päivässä kuskaamaan. ;)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mainilan laukaukset olivat tekosyy Neuvostoliitolle aloittaa puolustussota Suomea vastaan.

Hyökkäys on paras puolustus, tavataan sanoa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mainilan laukauksilla oli tarkoitus naamioida hyökkäyssota puolustussodaksi. Ne oli tarkoiteetu ulkopoliittiseen, mutta ehkä vieläkin enemmän sisäpoliittiseen käyttöön. Rauhan edistäminen oli ollut keskeinen osa Neuvostoliiton propagandaa. Jo sopimus Saksan kanssa oli herättänyt levottomuutta ja Stalin oli nyt viemässä maata hyökkäyssotaan. Vaikka NKVD:llä oli tiukka ote kansasta, Stalin oli huolestunut kansan mielialoista. Huoleen oli aihetta. NKVD:n Stalinille tekemistä selonteoista kävi ilmi, että sodan alkupäivinä propagandaan uskottiin, mutta usko haihtui nopeasti ja vaihtui epäuskoksi ja tyytymättömyydeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset