PerttiRampanen

Ruotsin Mao-kapinalliset

  • Ruotsin Mao-kapinalliset
  • Ruotsin Mao-kapinalliset
  • Ruotsin Mao-kapinalliset

TV1:ltä tuli juuri dokumentti oheisella nimellä. Täysin mieletöntä toimintaa! Yhdessä maailman hyvinvoipaisemmista maista alettiin vv. 1967-1968 tehdä maolaista vallankumousta, esikuvana kulttuurivallankumous Kiinassa. Toimintaa johti Kiinasta oppinsa hakenut heppu nimeltään Francisco Sarrión.

Dokumentissa näytetään filminpätkiä, tosin turhan vähän, joista käy ilmi kuinka absurdia ja brutaalia toimintaa tuolloin Kiinassa harjoitettiin ylempää ja alempaa sivistyneistöä kohtaan. Maon käskystä ja ohjailemana.

Nuoret märkäkorvataustaiset opiskelijat, ja muut rähinöitsijät, pilkkasivat ja kiduttivat opettajiaan ja muita mielivaltaisesti valitsemiaan syyttömiä kansalaisia. Punainen kirja valtuutti kaikenlaisen anarkian ja julmuudet.

Oli makaaberia katsottavaa kuinka ruotsalaiset maolaiset koittivat epätoivoisesti apinoida toimintaansa oppia maolaisuuden emämaasta. Partasuut lääkärit, toimittajat ja kaikenlaiset akateemisesti sivistyneet (?) jo vanhemmat henkilöt  huutavat suut vaahdossa vallankumousta. Maon kuvia riippuu seinillä.

Mentiin jopa niin pitkälle, että lapsia vietiin väkisin liikkeessä mukana toimivilta vanhemmilta yhteiseen aivopesuun. Kritikoitaviksi etsittiin aatteellisia hoipertelijoita, joita sitten opitusti pahoinpideltiin. Alettiin lähestyä jo näiden luopioiden tappamista. "Vallankumous" alkoi Uppsalasta ja eskaloitui Tukholman osakuntatalon valtaukseen.

Tästä tulee mieleen Suomessa samoihin aikoihin suoritettu vanhan ylioppilastalon valtaus ja samanlainen mekkalointi, vaikka eivät kai suuresti maolaisia olleetkaan.  Eräs entinen ulkoministerimme oli siinä päällepäsmärinä. Mitähän tämä nyt ajatteli touhusta, jos katseli dokumentin?

Onneksi sekä Ruotsissa, että Suomessa maolaisuus lässähti kuin pannukakku.  Maolaiset Ruotsissa hävisivät yht´äkkiä kuin akanat tuuleen. Paljon pahaa ne eivät kummassakaan maassa ehtineet aiheuttaa, niin vahva länsimainen demokratia maissamme vallitsi.

Ohjelmassa haastatellut entiset maolaiset häpesivät ilmiselvästi tuolloista toimintaansa ja hölmöyttään. Mitenkähän on tänään suomalaisen entisen maolaisjoukon laita?

Kyseinen dokumentti oli harvinainen, sillä niin vähän on asiaa käsitelty maamme televisiossa. Maon hallinnon veristä historiaa.

Ellette katsoneet ohjelmaa, niin se löytyy tietenkin Areenasta. Kannattaa katsoa!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kopion tähän aiemman Jarmo Lauroksen blogiin lisäämäni kommentin:

"Maolaisuus Ruotsissa oli osa globaalia "kulttuurivallankumousta", joka Suomessa ilmeni mm. Wanhan valtaamisena ja Hannu Taanilan villapuserona TV-ohjelmassa y.m.
Vasemmistoradikalismi ei Ruotsissa kuitenkaan saanut mitään varteenotettavaa kannatusta ja se kuihtui pois jo 70-luvun alussa.

Suomessa sen sijaan tuo "hippivasemmistolaisuus" muuttui 70-luvulla poliittiseksi taistolaisuudeksi, joka muutaman vuoden sisällä alkoi koitua jo uhaksi yhteiskunnalle. Voitaisiin puhua jopa toisista vaaran vuosista. Taistolaiset valtasivat Yleisradion, kulttuurin ja Kekkosta lukuun ottamatta myös idänsuhteet.

Tämä johtui silloisesta Neuvostoliiton hybridivaikuttamisesta lähiulkomaakseen kokemallaan alueella. Hybridivaikuttamissanaa ei silloin tosin vielä käytetty, mutta siitä oli kyse."

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kiitos kommentista!

Eikös taistolaisuus ollut eri asia kuin maolaisuus. Taisivat tapella porukat keskenään?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Maolaiset pitivät NL:a imperialistisena valtiona. Olin mukana.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #5

Miltäs tuolloinen toimintasi nyt tuntuu? Häpeätkös? Syytä olisi!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #6

Mitä pitäisi hävetä? Heh, kannatin Karjalan palautusta, revi siitä!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #8

Mitähän tosiaan!

Kas kun et, niin kuin teillä punalipun tuolloisilla heiluttelijoilla on yleisesti tapana, yritä kuitata tuota järjetöntä toimintaanne huumorilla ja vähättelyllä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaiset nuorisoradikaalit olivat pitkälti maolaisia 60-luvun lopulla, mutta Neuvostoliito kaappasi heidät huomaansa ja he muuttuivat taistolaisiksi. Todennäköisesti Neuvostoliitolla oli yksityiskohtainen suunnitelma Suomen valtaamiseksi muun muassa näiden nuorisoradikaalien avulla.

Suomalaiset taistolaisethan olivat oikeita stalinisteja. Teinilehden etusivulla oli kissan kokoinen otsikko kerran: "ETEENPÄIN OTTTO-WILLE KUUSISEN VIITOITTAMALLA TIELLÄ!"

Neuvostoliitossa ei siihen aikaan ääneen ylistetty stalinisteja, mutta Brezhnevin aikana ei sekään ollut kovin huono juttu näissä lähiulkomaissa. Palveli kuitenkin heidän intressejään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #7

Ei kaikkia kaapttu. Suomessa vaikuttivat edelleen marxilais-leniniläiset ryhmät, joiden jäseniä kuulemma vietiin Kekkosen käskystä syrjäseudulle ETYK:n ajaksi. Lehtiäkin oli, mm. Punakaarti, ja Lokakuu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Puhut hyvin marginaalisesta ryhmästä. Neuvostoliittoa ylistävät taistolaiset olivat se ylivoimainen valtavirta - ne sinipaidat!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #11

Maolaisten mielestä tasistit olivat pettureita, ja Brezhnev fascisti.

On rinnallamme harmaa kremlin muuri
ja tietä näyttää käsi Stalinin
suo suojaa teille Lenin-lippu suuri
vie kaiku äänen vuosisatoihin.

SKP taistojen tiellä -vuosikirjasta v. 1953.

Juha Hämäläinen

Luokallani oli jo 60-luvulla sekä taistolaisia, muita kommareita ja maolaisia. Se oli aika naurettavaa porukkaa ja on tänäkin päivänä käännettyään takkinsa. Päätyivät kaikki porvarillisiin ammatteihin eivätkä menneistä puhu.

Maolaisilla oli hyvät vappujuhlat. Kävin niissä läpi kouluajan.

Juha Hämäläinen

Meillä on vauhdissa aivan yhtä fanaattisia liikkeitä tänäänkin erilaisten vähemmistöaktiivien muodossa, jotka haluavat paitsi muuttaa maailman kouhotuksilleen sopivaksi niin myös pakottaa 99% muusta väestöstä omaan muottiinsa luopumaan perinteistään ja romuttamaan kaikki normaaliuden tai hyväksyttävän rajat.

Lisäksi nämä fanaatikot odottavat muilta katumusta, anteeksipyyntöä ja kääntymystä sekä uskontunnustusta moniarvoiselle eli arvottomalle kaikki-on-ok- tulevaisuudelle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En minä koe syyllisyyttä. Emme toimineet oman edun vuoksi. Edelleen katson, jotta Marxin historiallinen materialismi on oikea käsitys historiasta. Useimmat historian tutkijat nykyään ovat samaa mieltä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tuntemattoman Hietasta väljästi lainaten:
Kuulka kaik mitä mein Pekka-poika puhus. Mää ihmettelen niin pal kauhiast!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Aatehistoria on monimutkaista. Ymmärrän, että sinun on vaikea ymmärtä minun taustaani. Me olimme kuitenkin hyvin isänmaallisia, jos se yhtään auttaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #18

Isänmaallisia!!? Teidän punalipun heiluttajien isänmaa ei ollut ainakaan Suomi.
Ketä yrität sumuttaa?
Sano nyt muutama sana tuosta maolaisten järjettömästä väkivallasta Kiinassa. Oppia kai ainakin suunnittelitte siitä ottaa?
Keille kaikille porvareille narrinhattuja oli valmistettuna (kun heitä revitään polvillaan tukasta ja väännetään käsiä nivelten natistessa ja kansan hurratessa)? Ja tietenkin plakaatit kaulaan myöskin oli valmisteilla? Mikä oli sinun sloganisi präntättäväksi niihin?

Onko sinulla Pekka Roponen minkäänlaista käsitystä kuinka paljon kiinalaisia despoottinen Mao tapatti?? Montako suomalaista loiseläjä-porvaria piti mukiloitavan ja tapettaman täällä Suomessa kun tuota "Suurta ruorimiestä" ja maailmanlopun aatetta seurasitte?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Minkä vuoksi toimitte?
Olitte kertakaikkisen lapsellisia hölmöjä! Leikitte aatteella , josta ette sen kaikkinaista järjettömyyttä ja kauheutta vähääkään ymmärtäneet. Luulitte pelastavanne maailman, vaikka suunta oli aivan toinen. Helvetin syövereihin maolaiskommunistit ihmiskuntaa yrittivät viedä. Kuten kommunistit yleensäkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aikanaan Ruotsissa maolaiset eivät päässeet lottoihin mukaan, vaikka olivat kovasti NL:a vastaan. Itse oin aikanaan maolainen, luin Gnistania.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kuuluitko Suomessa toimineeseen maolaisten porukkaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

70-luvun alkupuolella lukioaikanani olin täysi "rebel", kun puhuin avoimesti Suomen NATO-jäsenyyden puolesta. Sellainen tulkittiin silloin mielenvikaisuudeksi. Kukaan, ei siis yksikään , voinut samasta puhua silloin.

Nyt sen sijaan on jo presidenttiehdokkaitakin, jotka samaa kannattavat. On hienoa todeta kuinka aikaansa edellä sitä on voinut olla.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Sveitsiläis- ranskalainen uuden aallon elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard oli suosittu Suomessa -- esimerkiksi Aki Kaurismäkeä voisi luonnehtia kymmenennen asteen Godard-jäljittelijäksi -- ja ainakin hesalaisissa teattereissa Godardin filmit rullasivat täysille katsomoille.

Hän teki jo 1967 elokuvan Kiinatar, jossa kuvattiin Maon oppeihin hurahtaneita ranskalaisnuoria. Yksi elokuvan mielestäni asetelmallisuudessaan vaikuttavimmista kohtauksista on kuvattu ruokapöydän ääressä, jossa vallankumousryhmästä irtautunut poika syö murustuvaa leipää ja ryyppää kaakaota suuresta kulhosta sekä selittää kameran takaa kysymyksiä tekevälle ohjaajalle miksi hän porukasta erosi.

Irvokkuus huipentuu siihen, että hän ei tietenkään sano että koko touhu oli täysin järjetöntä, vaan perustelee lähtönsä erittäin yksityiskohtaisilla ideologisilla argumenteilla.

Jäljelle jääneet päätyvät lopulta siihen mihin idealistiset nuoret tyypillisesti päätyvät. Kun aatteita on jauhettu tarpeeksi kauan tulee tarve todistaa todellisessa maailmassa etteivät aatteet ole pelkkää sanahelinää. On tehtävä jotain todellista, toimittava reaalimaailmassa -- vain niin oma uskottavuus omissa ja muiden silmissä voidaan todistaa.

Sekavien suunnitelmien jälkeen yksi sekavassa mielentilassa ampuu valitun uhrin, joka myöhemmin uutislähetyksessä paljastuu ihan toiseksi vain sattumalta paikalle osuneeksi henkilöksi.

Meitä oli monta, jotka ymmärsimme Godardin oikein jo noina vuosina. Ja varmasti monta jotka eivät ymmärtäneet juuri mitään -- esimerkiksi se porukka josta lyhyen maolaismuodin jälkeen tuli "taistolaisia". Heillä oli kaikki ne ominaisuudet jotka "Kiinattaressa" oli höyrähtäneiden nuorten habitukseen pantu.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän se on ihan uskomatonta paskaa, mitä nämä kommarit saivat aikaan Ruotsissa. Jos olisi ollut edes vähän järkeä päässä, olisivat kannattaneet sosiaalidemokraatteja. Ruotsin äärivasemmistolaisesta liikehdinnästä ei ole ollut kuin harmia. Maolaisuus on vähäjärkisten ideologia.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Oli muutama hyväkin juttu:
- Vastustivat Vietnamin sotaa
- Osoittivat IB-skandaalin yhteydessä aika monta asiaa, josta rivikansalainen ei tiennyt mitään.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/870358?progra...

Hauskaa oli myös se, kuinka paljastivat salakuuntelun. Joku soitti muille ja sanoi: "Hötorget klockan 14.00 - demostration!"
Istuivat sitten lähikapakassa ja nauroivat (partaansa) kun paikalle tuli autoittain mellakkapoliiseja.

Henry

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä ole tavoitteissa juuri eroa nykyisen vihervasemmistoon, maailmanhalajiin jotka vaativat kaikkia rajoja poistettavaksi. Internatsit näillä nykyisilläkin päässä soi kun kaipailevat maailmanhallitusta tuomaan päänsisäistä helpotusta siihen eriarvoisuuteen mikä maailmassa vallitsee. Realiteetit ja todellisuus ovat jättäneet yksinkertaiset sielut nätä ajat sitten.

Toimituksen poiminnat