PerttiRampanen

Tampereen Vapaudenpatsaan symboliikka ja suunta

  • Tampereen Vapaudenpatsaan symboliikka ja suunta

Mansessa on viime päivinä keskusteltu Vapaudenpatsaan siirrosta ratikan tieltä. Siirrolle on hyvät perustelunsa. Mutta kun samalla vaaditaan patsaan rintamasuunnan kääntämistä olemattomin perustein, on se täysin turhanaikaista.

Tampereen vapaudenpatsas symboloi nimensä mukaisesti valkoisten voiton myötä vahvistunutta valtiollista vapauttamme. Sisällissodan voitto, Tampereen valtaus yhtenä sodan kulminaatiokohtana, takasi vielä hauraan itsenäisyytemme jatkumisen suvereenina länsimaisena demokratiana.

Suorastaan selkäpiitä kylmää ajatus, että kyseisen patsaan jalustan päällä paistattelisi Leninin, Stalinin tai O.W.Kuusisen rintakuva!? Minneköhän ilmansuuntaan pystin kasvot silloin olisivat katselleet? Mitä ne symboloisivat?

Yksinvaltaisuutta, marxilaista sosialismi/kommunismia, puoluediktatuuria, kansalaisvapaudetonta kolhoosiyhteiskuntaa, sanon minä!

Eiköhän kyseisen Vapaudenpatsaan rintamasuunta ole valittu luonnostaan Hämeen puistokadun suuntaiseksi, ilman mitään yhteyksiä työväentaloon? Jos viimeksi mainitunlaista näkemystä on joskus esiintynyt, niin sillä ei ole mitään tekemistä tämän päivän kanssa.

Jos patsaan suuntaa käänetään, niin kaipa joku tutkii, ettei miekka vaan viittoile silloin Moskovaan.

"Rumminjusseja" oli riittämiin myös punaisella puolella. Tuon pilkkanimen antoivat patsaalle punaisen Tampereen kommunistit. Taisi samansuuntaisia ajatuksia olla vaaleammankin punavärin omaavilla kaupunkilaisilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

" "Rumminjusseja" oli riittämiin myös punaisella puolella. Tuon pilkkanimen antoivat patsaalle punaisen Tampereen kommunistit. "

Mistä tuo pilkkanimi varsinaisesti juontaa juurensa?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Johannes From-niminen valkokaartilainen, jota kutsuttiin "Rummin Jussiksi", teloitti, voidaan sanoa murhasi, useita kymmeniä punaisia, tai sellaisiksi otaksumiaan, Jämsässä. Tai oli muuten mukana seudun teloituksissa.

Vapaudenpatsaan pilkkanimi hänen mukaansa on täysin ala-arvoinen ja perusteeton. Patsaalla ja Fromin tekemisillä ei ole mitään yhteyttä toisiinsa.

Voisit Hannu lukea Jukka Rislakin kirjan "Kauhun aika". Sieltä asia paremmin selviää.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Tässä linkki. https://fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_From ja toinen linkki jossa kerrotaan kuka patsaan mallina oli.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaudenpatsas_ (Tampere)

Tuo "lempinimi" Rummin Jussi tuli kuitenkin sen vuoksi, että vasemmistolaiset vastustivat koko patsaan pystyttämistä Hämeenpuistoon.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #7

Kiitos Seija
Erehdys ei ollut kuitenkaan huono! Vapauden patsaita taitaa olla maailmalla varsin paljon.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #6

Eikö patsaan pystyttämistä olisi voinut vastustaa ilman tuota täysin ala-arvoista pilkkanimeä??
Toistan. Johannes Fromilla ja Tampereen Vapaudenpatsaalla ei ole mitään kytköstä toisiinsa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #6

Vapaudenpatsaita on maailmalla varsin paljon. Totta!
Mikä ihmeen kummajainen mukamas on Vapaudenpatsas Tampereella?! Ja patsaan paikka on erittäin sopiva - suuntineen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ymmärrän jotenkin tamperelaisia, jotka eivät suvainneet kaupunkinsa keskustaan valkoisten päällikön Mannerheimin patsasta, joka seisoo nyt jossakin metsikössä kaupungin ulkopuolella.

Sen sijaan en ymmärrä ollenkaan helsinkiläisiä, jotka pitävät kaupungin ja valtakunnan paraatipaikalla Venäjän keisarin Aleksanteri II:n patsasta. Puolassa tuota miestä esimerkiksi nimitetään Varsovan pyöveliksi. Ulkomaalaiset turistit parveilevat Senaatintorilla ja ihmettelevät, mikä maa tämä Suomi oikein on...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Aleksanteri II on patsaansa ansainnut valtakunnan paraatipaikalle. Hän oli myötämielinen monille mm. Snellmanin 1860-luvulla aikaansaamille uudistuksille ja suomalaiset palkitsivat tämän pysymällä rauhallisina puolalaisten kapinoidessa 1863. Ikävä kyllä, jo Aleksanteri II:n seuraaja Aleksanteri III aloitti Suomen autonomian kaventamisen ja valapatto keisari Nikolai II suoranaisen sortokauden. Ulkomaalaisille ihmettelijöille voi kertoa, että suomalaisilla on tapana arvostaa niitä, jotka pitävät sanansa, mutta osaavat kyllä myös vastata niille, jotka sen syövät. Tämän soisi Venäjän nykyisten vallanpitäjien ja heidän hännystelijöidensä muistavan, kun ihmettelevät suomalaisten "russofobiaa".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Pekka Näränen, #9.
Ymmärrän kyllä näkökantasi, mutta ulkomaalaisille turisteille sitä on vaikea selvittää. He näkevät Aleksanteri II:n aivan toisenlaisessa valossa. Tämä patsashan paljastettiin v. 1894 jonkinlaisena aasinpotkuna Aleksanteri III:lle, joka oli aloittanut eräänlaisen sortokauden.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #11

Ulkomaalaisilla turisteilla on Suomessa paljon muutakin vaikeasti selvitettävää – ja moniako heistä Suomen historia todellisuudessa kiinnostaa?

Ellei kiinnosta, ajatelkoot vapaasti aivan mitä haluavat. Jos aidosti kiinnostuvat, eihän siinä ole mitään oikotietä, vaan silloin heille pitää selittää taustojen historialliset asiayhteydet kaikessa monimutkaisuudessaan juurta jaksain. – Toisena yleisenä väärinkäsitysten lähteenä voisi mainita mm. Suomen hakaristi-kansallisuustunnukset toisessa maailmansodassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Itse Manselaisena ole "miettinyt" mitä tarkoittaa Olavi Virran patsas rautatientorin puistossa. Onkohan sen suunta osoittamassa Olan kulta aikaa vai Olan loppuaikoja?
Eiköhän se ole nykyään yks lysti mitenpäin kiviset patsaat on ?
Itse en ole edes ikinä ajatellut miksi se on siinä kun sen ohi olen kulkenut hämeenpuiston ja tuulensuun kohdalla jo 65vuotta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olavi Virran patsaan nimi on Elämän virta ja sen lahjoitti tamperelainen lehtikustantamo Lehtimiehet Oy.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ennen kuin Vapaudenpatsasta siirrellään tai käännellään kannattaa muistaa vuoden 1918-sodasta oheiset asiat:

Uhreja tuli molemmin puolin ja paljon. Kuka, tai ketkä ovat syyllisiä niihin? Syyn saa ottaa vastuulleen ensisijaisesti SDP:n ja punakaartien radikaali johto. Puoluetoimikunnan alainen toimeenpaneva komitea antoi kapinaan valmistautumiskäskyn 26.1.1918. Näin tapahtui, esitetään itse kapinoinnin syiksi mitä tahansa.
Eikä pidä unohtaa uhreihin syyllisen nimeämisessä Venäjän bolshevikkijohtoakaan.

Ilman kapinaa, ja sen myötä syntynyttä kansalaissotaa, uhrit olisivat jääneet vähiin. Toki hallitsematonta kostamistakin joidenkin valkoisten toimesta olisi varmasti tapahtunut punaisten vuoden 1917 puolella tekemien kymmenien murhatöiden vuoksi.

Toinen asia. Olisiko punaisten voitto, sen myötä Tampereellekin pystytetty
tietenkin voitonpatsas, suunta minne?, mahdollistanut sodan paremman lopputuloksen? Ei olisi!
Kun työväen maltillinen johto ei pystynyt estämään kapinaa, niin heillä ei olisi ollut mitään sijaa sosialistisessa/kommunistisessa Neuvosto-Suomessa. Koko puolue olisi lakkautettu, vain kommunistipuolue jatkossa sallittu.

Venäjältä oli tullut punaisten kapinajohtoon monia pietarinsuomalaisia bolshevikkejä. Ja punaisten voiton myötä paljon lisää. Nämä olisivat ottaneet johtopaikat punaisen Suomen hallinnossa, Venäjän bolshevikkijohdon ohjeistamina. Eivätkä vastaan olisi pistäneet Kansanvaltuuskunnan ja punakaartien johtajatkaan. Itsevaltaisia johtopaikkojahan kapinallaan hakivat.

Eli, Suomesta olisi syntynyt Neuvosto-Suomi, ja kansalaisia, myös suurta osaa työväkeä, kohdanneet samat kauhut kuin itänaapurissa: teloitukset, puoluediktatuuri, pakkovalta, kansalaisvapaudettomuus, osalle Siperian tie, ja maatyöväelle pikku hiljaa muodostettu kolhoosijärjestelmä. Viimeksi mainitussa sitä olisi ollut torpparivapautusta todella!

Vapaudenpatsaan pystytys Tampereelle oli hyvin perusteltu teko!

Toimituksen poiminnat