PerttiRampanen

Evakon pojan näkökulmaa

  • Evakon pojan näkökulmaa
  • Evakon pojan näkökulmaa
  • Evakon pojan näkökulmaa

Kun kohta juhlitaan valtavin spektaakkelein 2.maailmansodan loppumista, muutamia ajatuksiani sotaa sivuten.

Asuin lapsuuteni pienessä mäkikylässä, missä suurin osa asukkaista oli kannakselaisevakkoja ja heidän lapsiaan; lähinnä Kivennavalta ja Valkjärveltä. Joukon jatkona tämän kirjoittaja. Isäni oli kotoisin Valkjärveltä kymmenhenkisestä perheestä. Evakkoon lähtö tuli monen muun mukana syksyllä 1939. Lähtö oli jäänyt niin myöhäiseksi, että sotatoimet kuuluivat jo selvästi. Vanhin veljeksistä pisti lähtiessä kotitalon palamaan. 

Hätäpäissään joukko suuntasi kulkunsa kohti Rautua, kun vastaan tuli suomalaisia sotilaita kaatuneita kuormassa. Sotilaat kielsivät jatkamasta siihen suuntaan. Käskettiin menemään mahdollisimman nopeasti Valkjärven asemalle. Sieltä päästiin evakuointijunaan. Viipurissa jouduttiin lentopommitukseen, mutta kanta-Suomeen kaikki kuitenkin selvisivät.

Muistan hyvin, kun vanhoja karjalaismummoja ja -pappoja vieraili lähes joka päivä kodissani. Heidän soljuvaa murrettaan oli hauska kuunnella. Ja tuohon aikaan piti lasten olla hiljaa aikuisten keskustellessa. Nykyisin tämä hyvä tapa on unohtumassa.

Niinpä eläidyin monesti tarinoiden ja muistelusten maailmaan niin, että väitän keskellä kovinta talveakin kuulleeni käen kukuntaa, nähneeni Valkjärven laineiden liplattavan ja aistineeni kedon kukkien tuoksua, niin eläväistä oli keskustelu. Ei kulunut montaakaan kohvikupillista, kun ajatus vanhuksilla siirtyi kotikonnuille Karjalaan. Sinne kaivattiin todella takaisin. Ja nuo vanhukset uurteisine kasvoineen ja kumaraisine selkineen kuvittelivat olevansa vieraissa vain väliaikaisesti. Huomasin sen, että takaisinpaluun toivetta eivät nuoremmat halunneet heiltä särkeä, vaikka tiedettiin, että paluumahdollisuutta ei takaisin enää ollut.

Äitini kertoi erään kivennapalaismummon nähneen usein ikkunasta, äidin kylässä ollessa, aikoja sitten kuolleen miehensä palaavan hevosellaan Kivennavan markkinoilta. Niin syvälle ajatuksiin oli mennyt syöpynyt ja kaipaus suurta. Vanhemmiten kun asioita paremmin ymmärsin, koin evakkovanhusten kohtalon erittäin murheellisena. Nuorempi siirtoväki kyllä sopeutui ja pärjäsi uusissa oloissa pääsääntöisesti hyvin. Päästiin työhön käsiksi, perustettiiin perhe ja syntyivät lapset. Takaisin synnyinseudulle ei ylipääsemättömästi kaivattu. Toisin oli vanhuksilla. He olivat jo hiljalleen valmistautuneet päättämään tämän maallisen vaelluksensa ja perhehaudat tutulla kirkkomaalla omaisten ja tuttujen keskellä oli valmiiksi katsottuna. Seesteistä elämän ehtoota elettiin. Sitten aivan yllättäen oli heidän jätettävä rakkaat kotikontunsa, kodit ja kirkkomaat ja paettava vieraaseen ympäristöön. Naapurit ja tuttavat hävisivät kuka minnekin. Ja syynä oli suurvallan häikäilemätön brutaali politiikka, johon näillä vanhuksilla ei ollut mitään osuutta.

Evakkoja lyötiin märällä rätillä kasvoihin kun presidentti Kekkonen, silloin pääministeri, totesi muistosanoissaan Stalinin kuoltua, kuinka suuri Suomen ystävä tämä oli ollut, ja kuinka suurta surua kansamme tuntee tämän suurmiehen poismenon johdosta!? Myöhemmin UKK kyllä toimi Karjalan palautuksen hyväksi. Menettihän hän itsekin maatilansa Vahvialassa. Sen jälkeen ovat poliittisen johtomme huulet olleet sinetöityjä kyseisessä asiassa. Krimistä kyllä kannetaan huolta.

Olisi suotavaa, etteivät tämän päivän suomalaiset itsessään koita liian hyvin ymmärtää, ja ainakaan suuremmin puolustelisi, Neuvostoliiton silloisia oikeudettomia tekoja. Kyllä itänaapuri osaa itsekin puolensa pitää. Suomelta riistettyjä raja-alueita ei ole syytä ilmaiseksi naapurille remontoida. Parasta olisi kun pakkoluovutetut alueemme saisimme takaisin.

Talvisodan problematiikkaan sisältynyt  tarve(!)  Leningradin turvallisuusvyöhykkeen laajentamiseksi tulee sijoitetuksi omaan oikeudettomuutensa kun totean, että Karjalan kannaksella matalimmankin salotöllin arvo oli tuhatkertainen tuon suurkaupungin korkeimpaan kivitaloon verrattuna. Tuo matala maja ei ollut bolshevikkien suojaksi kaupan!

Mikä pahinta, yhä edelleenkin ympäri maailmaa ajetaan lapsia ja vanhuksia kodeistaan tienposkeen, metsiin ja vuorille kuolemaan. Mitään ei ole vuosituhansiin opittu. Ihmisen petomaisuus senkun jatkuu. Syynä ovat milloin mitkäkin  aatteet ja -ismit, ja häikäilemätön poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen vallan tavoittelu. Jopa uskonnollisen. Järkeä ja rahaa ei säästellä kehitettäessä mitä karmeampia välineitä hengen riistämiseksi lajitoverilta. -  Surullista!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

Surullista. Toivotaan kuitenkin parasta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Niinpä. Jotkut sentään tuomitsevat kauheudet, toiset kiittelevät niitä. Länsi-Eurooppa juhlistaa muun sivistyneen ihmiskunnan myötätunnolla voittoa natsismista toukokuun 8. eli Voiton päivänä. Toukokuun 9:ntenä sitä vastoin eräät itäeurooppalaiset pimeät voimat riekkuvat Neuvostoliiton sotasyyllisyyden kieltävissä ja stalinilaista kansanmurhadiktatuuria ylistävissä imperialistis-militaristisissa internatsirituaaleissaan, ks.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194108-y...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toivottavasti järki voittaa ja jätetään seuraava sota Venäjän kanssa käymättä. Omalta suvultakin jäi kotitalo Vahvialaan mutta en aseilla lähtisi nyt palauttamaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kuka tässä on Jarmo asevoimilla alueiden palautuksesta mitään puhunut??

Eikö nyt hyvänen aika jo A.D.2015 voitaisi eri puolilla maailmaa tapahtuneista alueryöstöistä, niiden korjaamisesta, käydä sivistynyttä mielipiteiden vaihtoa, neuvottelua? Onko vääryys ja voima oikeutena valtioiden välisissä suhteissa niin vallannut tämän Telluksemme, että mistään ei voida sopia kuin asein?!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Itse en lähtisi moista saastalammikkoa palauttamaan oikeastaan millään keinoin. Rahan törsääminen Kannaksen "jälleenrakentamiseen" on ollut vielä idioottimaisempaa kuin Kreikka-apu konsanaan. Ja sitten pitäisi vielä laittaa lisää, jos alueet palautetaan?

Keille ne pitäisi palauttaa jaminne pitäisi pistää alueella nyt asuvat neukut?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

On tämä käsittämättömän vaikea asia joillekin, tämä aluepalautus!?

Kun on arvioitu nykyrasitteeksi laskettuna pakkoluvutettujen alueidemme luovutushetken arvo, noin 500 miljardia euroa, niin ei kannata ottaa palaakaan takaisin vaikka saataisiin heti. Ei millään, olisi se niin idioottimaista!? Toki alueen arvo on laskenut.

Eihän alueelle tarvitsisi heti pistää euroakaan rahaa. Onhan Kannaksella jo nyt arvokkaita metsiä, vesivoimaa, järjetön määrä puhtaita järvenrantoja, hyvää peltomaata, jopa kunnossa olevaa teollisuuttakin. Ovatko nämä kaikki arvottomia?
Puuta kuskataan jatkuvasti maahamme miljoonia kuutioita Karjalan alueen "omasta" metsästämme.
Mutta omana ollen tuo puu olisi arvotonta, vai mitä Jouko?

Kun valtiot verissäpäin tappelevat pienestäkin maapläntistä, niin Suomen entinen valtioalue on oikealle omistajalleen mukamas saastalammikko!?

Olet Jouko sen verran sivistynyt henkilö, että älä heittäydy tyhmäksi. Ota selvää kansainvälisistä sopimuksista kenelle sodalla ryöstetyt pakkoluovutetut alueet kuuluvat.
Jos heittäytyisin yhtä yksioikoiseksi kuin Sinä, niin toteaisin, että neuvotellaan pakkoluovutetut alueemme takaisin ilman venäläistä väestöä. Tyhjänä asukkaistahan naapuri ne ottikin. Onhan Siperiassa lääniä!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #25

Saastalammikkohan se nykyisin on. Viipurikin siinä kunnossa, että kadulla kävely on vaarallista, eikä suinkaan minkään rikollisuuden tms. takia. Linna on sortumaisillaan ja silleen. Olen siellä usein käynyt, ja paikat ovat siinä kunnossa, ettei innosta. En usko, että nykyiset(kään) asukkaat ovat kiinnostuneita Siperiaan lähtemisestä - sen enempää kuin suomalaiset aikoinaan.

Isä Aurinkoinen totesi elossa ollessaan suomalaisille luovutettujen alueiden palauttamisesta: Sodalla siirrettyjä rajoja siirretään vain uudella sodalla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #26

Koskas Isä Aurinkoinen kuolikaan Jouko?
Neuvostoliitto/Venäjän johdossa on ollut monta miestä sen jälkeen, ja luultavasti Putininkin kylmään tuonelaansa siirtymisen jälkeenkin. Saattaa löytyä vielä johtaja, joka ei heristele nyrkkiä vaan ymmärtää oikeuden päälle, ja kuuntelee pientä naapuriaan. Tekee sopimuksia divisioonilla ja sodalla pelottelematta.

Pakkoluovutettu alue on kieltämättä paikoin erittäin pahasti rappiolla. Mutta pitäisikö se heti korjata länsimaiseen kuntoon? Siellä on mittavasti omaisuus- ja luontoarvoja, joita voidaan hyödyntää heti ilman euronkaan uhraamista.

Te, ketkä viis veisaatte menetetyistä alueistamme, niin älkää kuitenkaan jankuttako alueen muka olemattomasta arvosta. Ja se on toinen asia saammeko aluetta koskaan palautetuksi.

Eiköhän Venäjällä vieläkin tarvittaessa lähdetä sinne minne johtajan käsi viittaa, haluja lähtijöiltä kyselemättä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #27

Mitä ihmettä sotimisella ja oikeudella on toistensa kanssa tekemistä?

Jos pääkriteeri ovat taloudelliset arvot, on perustelu vielä kehnompi kuin "oikeus".

"Valtioilla ei ole moraalia, niillä on etuja ajettavanaan."
J.K. Paasikivi

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #28

Jos valtiolla on tarpeeksi tyrannimainen johto, ei toki ole muuta oikeutta kuin brutaalin voiman näennäinen "oikeus".
Mutta vielä nykyisinkin on voimassa lukuisia oikeudellisia sopimuksia, joilla säännellään sodankäyntiä. (Absurdi ajatus!)

Taloudelliset arvot otin esille, koska väität, ettei pakoluovutetulla alueella ole juuri mitään arvoa.

Valtiolla ei ole moraalia, aivan oikein! Mutta eikö eettisyyttä ja moraalia ole syytä edellyttää yksilöiltä, valtion johtajilta? Vaikka tuntuu, että ei sitä heilläkään liiemmälti esiinny. Ainakaan suurvaltajohtajilla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #29

Valtionjohtajaon viranomainen, ei ihminen. Nuo sodankäyntisopimukset ovat voimassa vain niin kauan, kuin voittaja niin hyväksi katsoo. Muutoin "es ist ja nur ein Papierblatt".

Missä olen esittänyt, ettei alueella ole "juuri mitään arvoa"?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #30

Kyllä se Sinun kommenteistasi tulee varsin selvästi esille!
Jo pelkästään käyttäessäsi alueesta "saastalammikko"-sanaa. Paljonko on arvoa saastalammikolla?!
Olet Sinä Jouko mestari saivartelemaan. Valtionjohtajat eivät ole ihmisiä!?

Jos esittelyssäsi kirjaimet FM tarkoittavat filosofian maisteria ymmärrän saivartelusi. Filosofithan pystyvät hammastikustakin esittämään maailmankatsomuksellisen luennon.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Saastalammikoilla voi olla arvoa vaikka kuinka. Hyvä esimerkkii on Talvivaaran saastalammikko, jota englantilaiset ovat ostamassa. Minä en sellaista omaksi tai muiden suomalaisten riesaksi haluaisi, etenkään sen mukana "saatavia" paria saataa tuhatta mamua.

Valtiojohto ei ole ihminen, se on viranomainen. Et kai tosissasi kuvittele, että sen enempää Hitler tai Stalinkaan toimivat yksin, hekilökohtaisesti, muista piittaamatta ja ilman perässähiihtäjiä ynnä virkakoneistoa?

Montako keskitysleirivankia luulet Hitlerin kaasuttaneen?

Montako keskitysleirivankia luulet Stalinin käyneen ampumassa?

Luuletko ja kuvitteletko ihan tosissasi, että molemmilla oli täysin vapaasti valittavissa, mitä he tekevät, jos halusivat säilyä hengissä?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #34

Voih...!
Eikö muka valtiojohto koostu ihmisistä? Kyllä useimmiten käytettäessä valtiojohto-sanaa tarkoitetaan instituution sisällä olevia ihmisiä.

Mitä ihmettä nämä Hitlerin kaasuttamat ja Stalinin ampumat keskitysleirivangit tähän asiaan kuuluvat?! Vaikka eivät itse zyklon-purkkia heittäneetkään, tai liipaisinta painaneet.

Viimeinen lauseesi on täysin käsittämätön.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #35

Kyllä. Aivan samoin vaikkapa verovirasto koostuu ihmisistä. Verovirasto ei ole ihminen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #36

Kuolemattomasti sanottu Jouko: Verovirasto ei ole ihminen.
Kuka sellaista on väittänytkään??
Olisiko kuitenkin niin, että verovirasto on ihmiset? Ellei tarkoiteta pelkästään toimitilaa, rakennusta.

Todellista filosofin saivartelua!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Evakon satu Karjalasta:

Olipa kerran naapuruksen Joosef ja Pekko. Joosef oli rikas, omisti puoli maailmaa. Pekolla oli pieni talo ja maatilkku. Joosef oli vallanhimoinen ja julma. Kerran hän tappoi naapurinsa koska Pekon pennut olivat kuulemma irvistelleen Joosefin lapsille.

Joosef sai aseella uhaten Pekon perikunnan luovuttamaan tilan taloineen hänelle. Aseella uhaten Joosef sai myös viralliset lainhuudot, hän jätti ryöstämänsä tilan perillisilleen. Nämä ei tehneet Pekon mailla muuta kuin juopottelivat. Tilalla ei kasvanut kuin pajua ja jättiukonputkea. Nyt nämä Joosefin perilliset huutelevat Pekon jälkeläisille että hei, ei muistella menneitä, ollaan ystäviä!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Noin huutelevat, mutta teot eivät läheskään aina ole ihan noin rauhantahtoisia saati luottamusta herättäviä kuin nuo rikostenjatkamisten vähättelyt sinällään ovat. Ja vielä ovat kovasti loukkaantuvinaan jos ei mielellään osallistuta rosvo-Joosepin veritekojen ylistysmenoihin kunkin toukokuun alkupuoliskolla ja välillä vuottakin ja vielä ikäänkuin oteta syitäkin omille niskoillemme jonkinlaisina sotasyyllisinä ja sotakorvausten maksajina hyökkääjälle...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Ja syynä oli suurvallan häikäilemätön brutaali politiikka, johon näillä vanhuksilla ei ollut mitään osuutta."

Ei ollut, ei. Oikeat sotasyylliset saivat tuomionsa sotien jälkeen niin Saksassa kuin Suomessakin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Oikeat sotasyylliset suomessa,-ei niitä ollut,ainoat syylliset löytyivät kremlistä!
Esim.Risto Rytiä suurempaa sankaria ei suomen itsenäisyyden ajalta monta löydy !

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomalaisia oikeista sotasyyllisistä olivat Otto-Wille kuusisen quislingliittolaiset etniset tshuhnat kätyreineen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Mutta Rauno, talvisodan suurin sotasyyllinen jäi tuomitsematta! Stalin toimi täysin jäävinä tuomarina sotasyyllisyysoikeuden kulisseissa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Missä suhteessa Stalin oli syypää Talvisotaan? Suomalainen imperialistinen suurvaltahan iski surutta ja uhossa suojattoman Neuvostovaltion kimppuun, varoittamatta ja julmasti pommittamalla sen keskeistä teollisuus- ja asutuskeskusta, Mainilaa, kuten neuvostolähteeet tuolloin selkeästi osoittivat. Mitä muita mahdollisuuksia Neuvostoliitolla olisi ollut, kuin pyrkiä lyömään valloitushaluiset suomalaisbandiitit takaisin?

Tämä valmistautumattomuus näkyi parhaiten siinä, että huolimatta sodan lopussa rintamalla olleista 74:stä neuvostodivisioonasta (n. 3,5 milj. sotilasta), sota päättyi rauhantahtoisen neuvostovaltion armosta rauhaan, jossa rajaa siirrettiin edes hieman turvallisemmalle etäisyydelle Mainilasta.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Rauno Lintunen

Kun Stalin ja Hitler veljellisesti jakoivat saalismaita, Kansainliitossa olli vielä tolkkua ja kollektiivinen omatunto. Neuvostoliiton, maailman mahtavimman sotakoneen hyökättyä Suomeen, joka toki oli varustautunut hankkimalla kaikille sotilailleen kokardit, Kansainliitto erotti Neuvostoliiton jäsenyydestään. Tuomioksi sen voinee laskea, vaikka imperialistisiin kommunisteihin sillä ei tietenkään ollut eikä ole mitään vaikutusta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Otto-Wille Kuusinen taivutteli Neuvosto-Venäjän kommunistisen puolueen pääsihteerin J.V.Stalinin ja pelasti Suomen maaperästä sen mikä oli pelastettavissa.

Ymmärrän että Kuusisen ja Suomen vastarintaliikkeen rauhantyö kaihersi oikeistoa. Mutta luulin jo 25 tuhannen yön yli nukkumisen lievittäneen kaunan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Näin on. Talvisota oli selkeästi Suomen syytä. Sotaahan ei aloita se, joka hyökkää, vaan se, joka panee hanttiin. Viro oli samassa tilanteessa kuin Suomi, eikä se joutunut mihinkään "Talvisotaan".

Viron kansa onkin ikuisesti kiitollinen Pätsille ja Laidonerille viisaasta ulko- ja puolusutuspolitiikasta, jolla maa välttyi sodalta. Lisäksi kansa pääsi valtion kustannuksella tutustumaan Äiti-Venäjään ja sen ihmeisiin ympäri jättiläisvaltakuntaa. Samalla päästiin tutustumaan uusiin teollisiin, sosialistisiin, tuotantotekniikoihin Kolymassa, Vorkutassa jne.

Oi, sitä joustavan ja järkevän ulkopolitiikan tuomaa onnea!!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Outoa puhetta, mihin Otto-Ville taivutteli Stalinin talvisodassa? Sanoiko Otto-Ville missään vaiheessa Stalinille että älä hyökkää? Hänhän asettui innolla uuden neuvosto-Suomen hallituksen pääministeriksi. Oliko se Otto-Villen rauhantyötä? Eikö Suomen armeija ollut se joka pysäytti puna-armeijan ja länsivaltojen mukaantulon pelko?

Käyttäjän koomikko kuva
Mikko Kaasalainen

Ei kannata noiden Putlerin trollien kanssa ruveta sanoja tuhlaamaan!!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Moni sai todella ikuisen rauhan tästä rauhantyöstä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Joo, mutta kyllä se nyt niin todellisuudessa on, että jos Suomi ei olisi ryhtynyt sotimaan 1939, Karjalakin kuuluisi edelleen Suomeen ja koko Venäjän johto olisi suomalaisten käsissä. Muuttihan sinne paljon virolaisiakin, eikö? Ajattele: Venäjän presidentti Sauli Niinistö! Kaiken maailman Putimet olisivat lähettiläinä ympäri maailmaa ja suomi olisi saanut sen aseman maialmankielenä, joka sille kuuluu.

Tosiasia on, että jos Suomi ei olisi aloittanut Talvisotaa, Saksakaan ei olisi hyökännyt Neukkulaan, sillä Saksan ainoa syy hyökkäykseenhän oli Göringin Suomelle lupaama "korvaus korkojen kera". Ei olisi ollut mitään korvattavaa, ja maailma olisi säästynyt suursodalta.

Kaikkeen pääsyynä oli tietysti Ryti, joka tuolloin ei ollut Suomen presidentti. Mutta oli syyllinen kuitenkin, sillä, no joo, kyllähän se nyt on itsestään selvää.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Nykyään YK ajaa miljoonittain ihmisiä pois kotiseuduiltaan keppikerjäläisiksi meiltä valtion avustuksella keräämillään verovaroilla.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos, hieno kirjotus ja kaikkien sotaintoilijoitten pitäs lukea. Pitäs euskunnassaki lukea tuo istunnon aluksi. Äiti oli syntyny Viipurissa 1935 ja mummo menettäny kotinsa kolme kertaa, en käsitä, mitä tyhjää met voima valittaa näinä aikoina, ko meillä on rauha täällä. Nojoo kiitos kirjottajalle!

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Onnin kaltaisia on elossa vielä satoja. Mutta ei heitä kutsuja Linnan juhliin haastateltaviksi ja sankarihaudoille puhujiksi. Rauha kun ei ole tänään muotia!

Lue tämä ajatuksella http://www.savonsanomat.fi/…/sotaveteraani-maailma…/2033260…

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Isäni, joka taisteli talvi- ja jatkosodan etulinjassa, sanoi, että äkkiä Nato:on ja oli onnellinen kun ehti kokea Eu:ihan in ja Euroon liittymisen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Isäni, joka taisteli sekä Talvisodassa, Jatkosodassa että Lapin sodassa, oli kiukkuinen ja katkera itsenäisyydestä luopumisesta ja vastusti NATO-jäsenyyttä viimeisiin hetkiinsä. Hän oli sitä mieltä, että on aivan yhtä paha asia, päättävätkö asioistamme Venäjä vai "länsi", jos emme itse saa niistä päättää.

Toimituksen poiminnat